Bağlayıcı hüküm nedir?
adj. (< bağlayıcı-y-ıcı) “Bağlayıcı hükümlere” uyulması esastır ve bundan sapılmamalıdır. “Bağlayıcı koşullar.”
Hukukta bağlayıcı kaynaklar nelerdir?
Asıl (bağlayıcı) kaynaklar; Yazılı kaynaklar anayasa, kanunlar, cumhurbaşkanlığı kararnameleri, uluslararası antlaşmalar, tüzükler ve genelgeler, yazılı olmayan kaynaklar ise örf ve adet hukukudur. Bağlayıcı olmayan yardımcı kaynaklar ise içtihatlar ve doktrindir.
Bağlayıcı yorum nedir?
Kanunların yorumlanması denildiğinde akla ilk gelen şey yargısal yorumlamadır. Yargısal yorumlama, sonraki olayları yorumlayan yargıç veya diğer mahkemeler için bağlayıcı değildir. Ancak, içtihatları birleştirme kararlarına konu olmuş yargısal yorumlar bağlayıcıdır.
Hukuk kurallarını bağlayıcı olarak yorumlama yetkisi kime aittir?
Öte yandan, “gerçekçi yorumlama teorisine (théorie réaliste de l’interprétation)”[9] göre, uygulanacak hukuk kuralı olan büyük öneri, yargıca önceden sunulmaz. Yargıç, hukuk metnini yorumlamalı ve anlamını belirlemelidir.
Hukukta bağlayıcı olmak ne demek?
Bağlayıcılık, bir yasal normun muhataplarını belirli bir davranışı yapmaya veya yapmamaya zorlaması durumunda ortaya çıkar. Geçerlilik, normun yasal sonuçlar üretmek için gerekli koşulları karşılayan edindiği niteliktir. Adalet, belirli bir yasal sistemin ilham verdiği ideallere yanıt verme yeteneğidir.
Bağlayıcı karar ne demek hukuk?
İçtihat birleştirici kararlar, benzer konularda bağlayıcı olan ve daireler arasında farklı yorumlardan doğabilecek uyuşmazlıkların hukuk güvenliğini olumsuz etkilemesini önlemek amacıyla özel bir içtihat benimseyen Resmî Gazete’de yayımlanan kararlardır.
Yargı kararı bağlayıcı kaynak mıdır?
h- İçtihatların birleştirilmesiyle elde edilen kararlar Mahkemelerin yargılama sonucunda verdikleri kararlardan ortaya çıkan hukuk kurallarına içtihat denir. Mahkeme kararları genellikle yardımcı hukuk kaynağı olarak kabul edilir ve bağlayıcı değildir.
Tali kaynak bağlayıcı mıdır?
Bir ayrım da yapılabilir. Orijinal (birincil) hukuk kaynakları, uyulması gereken bağlayıcı hukuk kaynaklarıdır. Yardımcı (ikincil-tamamlayıcı) hukuk kaynakları, bağlayıcı olmayan ve uyulması gerekmeyen, ancak yalnızca hukuki uygulamayı destekleyen ve yönlendiren hukuk kaynaklarıdır.
Borçlar hukukunun asli ve bağlayıcı kaynakları nelerdir?
II. TÜRK BORÇLAR HUKUKU’NUN KAYNAKLARIAnayasa.Kanunlar (Türk Borçlar Kanunu, Türk Medeni Kanunu ve diğer kanunlar.)Kanun hükmünde kararnameler.Kanun ve yönetmelikler.Uluslararası anlaşmalar.
Bağlayıcılık ilkesi nedir?
Anayasa yargısının temeli anayasanın üstünlüğü ve bağlayıcılığı ilkesidir. Buna göre anayasa normlar hiyerarşisinin en üstünde yer alır ve en yüksek norm olarak yasama, yürütme ve yargı organlarını, idari makamları, gerçek ve tüzel kişileri bağlar.
Kanun gerekçesi bağlayıcı mıdır?
Sadece Danıştay içtihatlarını birleştirme kararlarının gerekçesi bağlayıcıdır. Ancak bu bağlayıcılık anayasaya aykırıdır.
Özel hüküm varken genel hüküm uygulanır mı?
Bu bağlamda, aynı konuyu düzenleyen Türk Medeni Kanunu hükümlerinin aksine, münhasır bir alanı düzenleyen Türk Ticaret Kanunu hükümlerinin öncelikle uygulanması önem arz etmektedir. Zira her ikisi de özel hüküm olup, sonradan çıkarılan kanunlardır. SONUÇ OLARAK; Özel hüküm bulunan hususlarda genel hüküm uygulanmaz; Özel hüküm, genel hükümden önce uygulanır.
Bağlayıcı olmayan hukuk kuralları nelerdir?
Uluslararası hukukta, bildiri, rehber, model kural, tavsiye gibi farklı isimler altında bazı metinler yaratılır. Yumuşak hukuk olarak adlandırılan bu bağlayıcı olmayan metinler, uluslararası hukuk ve uluslararası ilişkiler konularının davranışlarını düzenler.
Bir hakkın bir kişiye bağlanmasına ne ad verilir?
Bir hakkın bir şahsa devredilmesine hakkın kazanılması denir. Bu durumda şahıs ile hak arasında bir bağ kurulmuş olur.
Yorumlayıcı hukuk kuralı nedir?
Yorumlayıcı hukuk normları Kanun, hukuki bir işlemde uygulanan bir hususta hüküm içeriyorsa ve anlamı açıklanmıyorsa, bu yorumlayıcı bir hukuk normudur. Ödeme düzenlenmişse, Borçlar Kanunu, Madde 1’i sağlar.
Hürriyeti bağlayıcı bir ceza ne demek?
I. Özgürlüğü bağlayan ceza kavramı, Batı hukuk sistemlerinde doğmuş ve hukuk kültürümüze ithal edilmiş bir kavramdır. Hükümlü kişinin özgürlüğünün hapsedilmesi, başka bir deyişle: gözaltı yoluyla kısıtlanmasıdır. Günlük dilde bu cezaya hapis denir.
Bağlayıcı unsur nedir?
Bir cümlede aynı işlevi gören veya birbirleriyle anlamsal olarak ilişkili olan kelimeleri, kelime gruplarını veya cümleleri birbirine bağlayan kelimelere “bağlayıcı öğeler” denir. Bağlayıcı öğelerin kendi başlarına bir anlamı yoktur. Cümle öğesi olamazlar.
Anayasanın bağlayıcılığı nedir?
Anayasanın 11. maddesine göre anayasal ilkeler ve kurallar yasama organı için bağlayıcıdır. Yasama organı, Anayasada öngörülen tüm işlevleri yerine getirmek için gerekli mevzuatı çıkarmakla yükümlüdür. Aynı şekilde, Anayasanın ilkeleri ve kuralları da yürütme organı ve idari makamlar için bağlayıcıdır.
Kesin hüküm kimleri bağlar?
Kesin hüküm, taraflar ve mahkeme için bağlayıcıdır. (HMK m. 303) Davanın ön şartlarından biri, açılan dava hakkında kesin hüküm bulunmamasıdır. (HMK m. 114/1-i) Davanın konusu hakkında kesin hüküm varsa, mahkeme diğer davalarda olduğu gibi bu konuyu resen incelemek zorundadır.