Allah’ın diri olmasına ne denir?
Hayat, Tanrı’nın diri olması ve hayat sahibi olması anlamına gelir. Allah’ın bu sıfatı ayetlerde ve hadislerde “hayy” kelimesiyle ifade edilmiştir. Allah’ın bir sıfatı olarak “hayy”, diri, mükemmel anlamda hayat sahibi ve sürekli var olan, ölümlü olmayan, ebedi, sonsuz anlamına gelir.
Nefsiyye ne demek?
Allahu Teala’nın özü için gerekli ve zorunlu olan nitelikler. Bunlara öz sıfatlar da denir. Başka bir deyişle, “esas veya ruhani nitelikler” olarak da adlandırılan bu nitelikler, biz kullarının Allahu Teala’nın varlığını ve gerçekliğini anlamamıza ve kavramamıza yardımcı olan niteliklerdir.
Sübuti ne demek?
Subbuti sıfatları yaratıklara atıfta bulunan sıfatlardır. Yaratılış niteliğinin yanı sıra, kullarına diğerlerinden sınırlı miktarlarda vermiştir. Bu niteliklerde hiçbir şey değişmeyecektir. Bunlar da kadimdir, yani ezeli, tıpkı öz nitelikler gibi.
Kendi zatıyla kaimdir ne demek?
Maturidilere göre Tekvin, Allah’ın zatı ile var olan ezeli bir sıfattır. Allah’ın diğer fiili sıfatlarını da içine alacak şekilde “yoktan var olmayanı yaratma” anlamında Allah’ın yaratıcılığını ifade eder.
Allah nasıl bir varlıktır?
Tanrı, varlığı zorunlu olan, yani doğuştan var olan, var olmak için hiçbir şeye ihtiyaç duymayan ve bu nedenle var olmaması düşünülemeyen bir varlıktır. Bu nedenle Yüce Allah, “varlığı zorunlu olan” anlamında “zorunlu”dur.
Allah’ın kelamina ne ad verilir?
Yüce Allah iki tür kelime bilir: zat ve sıfatlar. Öz kelimesi, özün özüyle özdeş olan kelime anlamına gelir. Aslında, ahadiyet seviyesindeki nitelikleri özüyle aynıdır. Bu anlamda hiçbir ruh veya zihin Allah’ı ve O’nun kelimesini kavrayamaz, hiçbir vehim veya düşünce O’nu kavrayamaz.
Sıfatiyye kime denir?
İlahi sıfatların varlığını kabul eden ilahiyatçılara verilen bir terimdir. Allah’ın zatını sıfatlarından soyutlayanlara verilen isimdir.
Nefsi emmare ne demek?
Nefsi emmare Nefs-i emmare, kötülüğü emreden ve bundan zevk alan nefsin ismidir. Nefsin temizlenmesinin ilk aşamasıdır. Nefsin temizlenmesi ilk aşamada henüz başladığı için, 19 musibetin hepsi nefste mevcuttur. Dolayısıyla, nefs henüz temizlenmediği için bu aşamada kötülüğü emreder.
Mahiyeti zatiye ne demek?
Felsefi bir terim olarak öz, varoluşun veya varolmanın evrensel temel kavramıdır; bir varlığın özünü temsil eden ve ne olduğunu ifade eden bir kavramdır.
Selbî ne demek?
Arapça “salaba” fiili “nefy”, “inkar etmek”, “ortadan kaldırmak”, “ortadan kaldırmak” ve “ortadan kaldırmak” anlamına gelir. Bu fiilden türetilen “selbî” ismi olumsuz anlamına gelir ve nef’e aittir (Türker, 1960; İbn Meymun, 1960) (*).
Tekvinin anlamı ne?
Genesis, Allah’ın yeryüzündeki ve göklerdeki her şeyin yaratıcısı olduğu anlamına gelir. Bu bağlamda; Yüce Tanrı, “hiçlikten yaratılmış” anlamına gelen tekvin sıfatının tek sahibidir.
Zati sıfat ne anlama gelir?
Dinimize göre, Tanrı’nın sıfatları iki kategoriye ayrılır: özsel ve sübuti. Sadece Yüce Allah’ta bulunan sıfatlar özsel kabul edilir. Sübuti sıfatlar, varlığı kesin ve mutlak olan sıfatlar anlamına gelir.
Selbi sıfat ne demek?
Selbî sıfatları. Bunlar Allah’ın zatına ve yarattıklarına benzemesine layık olmayan özelliklerden muaf olmasını gerektiren, O’nun ne olmadığını ifade eden ve bunlara berzah da denilen sıfatlardır.
Tekvin ne demek din?
Tanrı’nın kudretini ve yaratma hızını anlatan dinî-tasavvufi terim.
Vücud ne demek?
Sözlükte “var olmak, var olmak” anlamlarına gelen Vujûd, felsefi bir terim olarak “bir şeyin zihinde ve zihin dışında gerçek varlığı” veya “bir şeyin zihinsel analizle belirlenen doğası ve özü” olarak tanımlanmaktadır.
Allah’ın bir olmasına inancına ne denir?
Tevhid, Allah’ın varlığına ve birliğine, bütün mükemmel sıfatların O’nda bulunduğuna ve eşinin bulunmadığına inanmaktır. Bu inancı anlatan Lâ İlâhe İllallah sözüne kelime-i tevhid denir ve sık sık tekrarlanır.
Allah’ın affedici olmasına ne denir?
Allah’ın isimlerinden biri olan “Afuv”, a – f – v kökünden mübalağa ifade eden bir sıfat olup, “kolayca bağışlayan, kullarının günahlarını silen, cezaları kaldıran, çok affedici” anlamlarına gelir.
Her şeyin Allah’a muhtaç olmasina ne denir?
Allah Samed’dir. Samed: “Tam, hiçbir kusuru olmayan, her şey O’na muhtaç olduğu halde O’nun hiçbir şeye ihtiyacı olmayan” anlamına gelir. Allah Samed’dir.
Allah’ın ilim sıfatı nedir?
Allah’ın evrendeki her şey hakkındaki bilgisi, Kuran’da “bilgi” olarak ifade edilmiştir. Dolayısıyla Allah’ın sıfatlarından biri olan “bilgi”, Allah’ın her şeyi bilmesi anlamına gelir. Dolayısıyla Allah her şeyi bilir ve yarattığı varlığı en küçük ayrıntısına kadar bilmelidir.